De waarheid over het bereiken van doelen

Bijgewerkt: 16 mrt 20202019 nadert. Iedereen gaat elkaar weer oppeppen met goede voornemens en plannen voor het nieuwe jaar. Nieuwjaar is een periode waarin het momentum hoog staat. Er is geen tekort aan motivatie en iedereen is lekker uitgerust van het kerstverlof, klaar om volop gas te geven in het nieuwe jaar.


Er zullen weer massaal doelen gesteld worden. Maar doelen opstellen en bereiken is niet 'all rainbows and sunshine'.


Hier even een kort verhaaltje.


Toen ik 6 jaar oud was schreef mijn moeder me in bij een lokale karate club. In het begin vond ik die sport maar niets en vroeg ik me eerlijk gezegd af wat ik daar deed. Maar na enkele maanden kreeg ik de vechtmicrobe te pakken. Ik zette uiteindelijk mijn zinnen op het behalen van een zwarte band (1ste Dan).


Na 15 jaar hard trainen behaalde ik ook die zwarte band. Nu echter, ligt dat ding al enkele jaren stof te vreten op mijn kamer en doe ik er niets meer mee. Kort na het behalen van dit doel raakte ik volledig mijn passie kwijt voor karate. Ik had geen uitdagingen meer. Verder trainen richting een 2de of 3de dan zei me ook niets. Ik heb dan maar besloten om verder te gaan met mijn andere passie (krachttraining) en daarin nieuwe uitdagingen te zoeken. Tot op de dag van vandaag ben ik hier nog steeds gedreven mee bezig. Het grappige is dat ik op vlak van krachttraining geen gedefinieerd einddoel heb zoals bij karate. Ik doe de sport gewoon enorm graag en ik zie waar ik uitkom. Dit betekent niet dat ik geen progressie nastreef, maar voor mij is er geen eindpunt. Het gaat steeds verder.


Het grappige aan doelstellingen neerzetten en bereiken, is dat je het merendeel van je tijd doorbrengt in een 'zone' waar je die doelen niet hebt. Dit betekent dat als je naar een doel of een punt B aan het streven bent in je leven, ongeveer 95% van je tijd buiten punt B gaat plaatsvinden. Wat betekent dit? Wel, het wil zeggen dat als jouw geluk afhangt van doelen bereiken, dat je ruwweg 95% van tijd ongelukkig bent. Op zo een manier door het leven gaan lijkt me vrij zinloos. Leer dus om het proces te omarmen. Leer dingen te doen die je echt graag doet, met of zonder doelen. Je bent geen voorgeprogrammeerde robot maar een mens met hart en ziel. Dus steek het in iets waar je wat voor voelt, want de enige manier om op een betekenisvolle plaats te komen is door de weg ernaar toe met plezier en passie te ondergaan. Realiseer jezelf dat een doel bereiken slechts een korte momentopname is. Het is voorbij voor je het weet. Het proces, de rit, de reis... dat is waar al de fun ligt. En "He who has the most fun wins" - Grondyke


Veel succes met je doelstellingen het komende jaar, maar hou dit gewoon in je gedachten. Dan wordt het hele proces direct veel aangenamer en dragelijker!

26 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven