• Lars en Tiemen

Bulletproof coffee: Overhyped bullshit of wondermiddel om vet te verliezen?

Bijgewerkt: 7 mei 2020In Fitnessland zijn er ongelooflijk veel trends die komen en gaan. Gedurende de laatste 2 jaren alleen al zijn er waarschijnlijk honderden fitnesstrends voorbijgekomen.


Sommige van die trends bevatten een graantje waarheid of zijn daadwerkelijk iets waard, maar het overgrote merendeel ervan is volstrekte onzin.


Iets wat de laatste jaren heel populair is geworden en meerdere mensen hun aandacht heeft getrokken, is Bulletproof coffee.


In dit artikel gaan we het fenomeen 'Bulletproof coffee' helemaal ontleden en nagaan of het iets is waar je jouw tijd en moeite in moet steken.


Wat is Bulletproof coffee?


Bulletproof coffee, die ook wel 'butter coffee' wordt genoemd is letterlijk koffie met een klontje boter erin. Althans, dat is de simplistische uitleg. It gets better, even geduld nog.


Het recept werd uitgevonden en gepopulariseerd door Dave Asprey, een Amerikaanse ondernemer en auteur.


Asprey wordt vaak gezien als een "lifestyle guru". Hij schrijft boeken, doet public speaking en geeft eigenlijk adviezen over gezondheid en lifestyle. Dave Asprey wordt ook vaak geassocieerd met 'biohacking'.


Biohacking is een soort bezigheid waarbij personen geobsedeerd zijn met het optimaliseren van hun lichaam in alle mogelijke aspecten. Hiervoor gaan ze vaak op zoek naar allerlei supplementen, voedingsmiddelen en zelfs drugs die de functies van hun lichaam kunnen 'enhancen' of optimaliseren.


Bulletproof coffee is heel populair bij mensen die ook intermittent fasting en het keto dieet doen. Het sluit er namelijk naadloos bij aan aangezien je bij intermittent fasting vaak gedurende eerste uren van de dag niets eet.


Je bent wel toegelaten om koffie te drinken. Technisch gezien voldoet bulletproof coffee dus niet helemaal aan de criteria van intermittent fasting want boter is een voedingsmiddel die calorieën bevat. Bij intermittent fasting mag je geen calorieën binnenkrijgen gedurende jouw vast periode.


Personen die het keto dieet volgen beperken zich hoofdzakelijk tot dierlijke eiwitbronnen (vlees, vis, eieren), bepaalde groenten en vetrijke voeding (boter, noten, avocado enz.).


Bulletproof coffee past dus wel perfect binnen de richtlijnen van een keto dieet.


Dave Asprey claimt echter dat je niet zomaar gelijk welke koffie en boter mag gebruiken. Voor de beste resultaten moet je volgens Asprey:


- De juiste koffiebonen hebben. Asprey verkoopt zelf zijn eigen koffiebonen genaamd bulletproof coffee beans. Uiteraard is dit een onderdeel van zijn verdienmodel aangezien dit zijn eigen merk van koffiebonen is.


- MCT olie gebruiken. MCT olie staat voor Medium Chain Triglycerides. Triglyceriden zijn ketens van vetzuren die aan elkaar verbonden zijn. Medium Chain Triglycerides hebben 2 of 3 vetzuren met 6 tot 12 koolstofatomen (geen zorgen, dit wordt geen chemie-les voor gevorderden). MCT's zijn heel populair in de bodybuilding en fitness wereld omdat ze zogezegd een directe bron van energie zouden zijn. Kokosolie is een bekende bron van MCT's. Asprey staat er echter op dat je pure MCT's gebruikt en geen kokosolie.- 'Grass-fed butter'. Asprey adviseert om ongezouten, grass fed butter (boter die afkomstig is van koeien die gras gegeten hebben) te gebruiken. Mocht je winkelen bij Albert Heijn (zo niet, waar ben je mee bezig? AH is de beste supermarkt ooit), dan kan je gaan voor 'Kerrygold pure Irish butter'. Deze valt onder de categorie grass fed butter en is één van de betere botermerken qua kwaliteit en smaak.Bulletproof coffee is het recept waarbij men boter in de koffie doet. Meestal ook samen met MCT olie.Welke voordelen heeft bulletproof coffee?


Bulletproof coffee werd de laatste jaren enorm opgeblazen op social media en er worden allerlei claims gemaakt over de gezondheidsvoordelen ervan.


Tijd om deze claims één voor één te beoordelen vanuit een wetenschappelijk oogpunt. We gaan ook kritisch evalueren of deze informatie wel echt klopt.


Claim 1: Bulletproof coffee helpt met gewichtsverlieséén van de populaire claims over bulletproof coffee is dat het zou helpen met gewichtsverlies door het lichaam in ketose te brengen. Om meer te leren over het ketogeen dieet en wat ketose juist is, verwijzen we je graag door naar ons artikel over het keto dieet.


Om echter de heel korte samenvatting van ketose te geven zodat je mee bent: Ketose wordt tot stand gebracht door niets van koolhydraten te eten. Doordat je lichaam geen glucose binnenkrijgt (wat normaal gezien de primaire energieleverancier van het lichaam is) wordt je lichaam verplicht om over te schakelen op een andere manier van energie leveren.


Het lichaam zal in dit geval energie moeten halen uit vetten. Als respons op de lage beschikbaarheid van koolhydraten in het bloed, gaat het niveau aan ketonen omhoog.


De hogere aanmaak van ketonen creëert als het ware een extra energieleverancier voor het lichaam. [1]


Er zijn heel veel mensen op het internet en social media die zweren op het keto dieet. Vaak zijn het dezelfde 'keto enthousiastelingen' die daarom ook het idee van bulletproof coffee promoten.


Realiseer je dat het drinken van Bulletproof coffee jou niet zomaar in ketose brengt. De staat van ketose bereiken is iets wat letterlijk weken kan duren. Als jij Bulletproof coffee drinkt 's morgens, maar gedurende de rest van de dag koolhydraten eet doe je alle 'keto effecten' al teniet.


Ketose is ook niet zoiets wat acuut optreedt. Zoals ik zei, dit kan weken duren. Bulletproof coffee is dus geen quick fix om jou in ketose te brengen. Dit is een valse claim. Ketose is het resultaat van een koolhydraatarm dieet die lang genoeg wordt volgehouden, niet van het drinken van Bulletproof coffee.


In ons artikel over het keto dieet kan je echter voor jezelf zien dat het keto dieet ook geen magisch of beter dieet is om vet te verliezen. Het is een dieet die voor sommige mensen heel goed kan werken, maar voor anderen juist niet!


Hou in je achterhoofd dat de primaire factor voor gewichtsverlies nog altijd een negatieve caloriebalans is. Of jij nu keto, intermittent fasting, proteïnedieet, Atkins, paleo of gelijk wat voor dieet volgt, gewichtsverlies zal uiteindelijk ALTIJD het resultaat zijn van het feit dat je minder calorieën inneemt dan je verbruikt.


Wat veel van deze populaire diëten echter doen is een mechanisme creëren waardoor het in de praktijk makkelijker wordt om in een negatieve caloriebalans te komen en meer te verbruiken dan je eet.


De keuze is dus eigenlijk aan jou. Je kan alles eten wat je wil en calorieën tellen, of je kan de nadruk minder leggen op calorieën tellen maar dan moet je wel meer restricties hebben in voedingskeuzes (jezelf opleggen wat je wel en niet mag eten) om ervoor te zorgen dat je alsnog minder calorieën eet dan je verbruikt.


En dit is het antwoord op de vraag: "Hoe komt het dat mensen die dieet X volgen zoveel gewicht verliezen?"


Nogmaals, wat al die diëten doen is bepaalde restricties en regels opleggen waardoor jij waarschijnlijk onbewust in een negatieve caloriebalans komt. Dit is één ding wat alle goede diëten met elkaar gemeenschappelijk hebben.


Wanneer je bovenstaande logica begrijpt, zou je ondertussen al zelf moeten de conclusie kunnen maken over hoe het zit tussen bulletproof coffee en gewichtsverlies.


Bulletproof coffee is geen magische manier om sneller of beter gewicht te verliezen. Ik zou zelfs beargumenteren dat het mogelijks juist heel het proces lastiger maakt vanwege de hogere calorie-inhoud.


Kijk, om de zaken even in perspectief te plaatsen:


- Gewone zwarte koffie: 0 kcal

- Bulletproof koffie: Ongeveer 440-460 kcal


Zoals je kan zien is Bulletproof coffee een echte caloriebom. Dit komt natuurlijk grotendeels door het toevoegen van boter. Boter is enorm rijk aan vetten. Wat niet per se slecht is, vetten zijn noodzakelijk. Maar helaas bevatten ze ook enorm veel calorieën.


En wanneer je weet dat calorieën tellen, kan een Bulletproof coffee 's morgens ervoor zorgen dat je later op de dag minder calorieën over hebt om te besteden aan andere voedingsmiddelen die je mogelijks beter verzadigen en die jij lekkerder vindt.


Daarnaast wordt er geclaimd dat Bulletproof coffee je enorm zou verzadigen en een 'vol' gevoel zou geven. Hierover zijn de meningen echter verdeeld en zelfs al is dit waar, moeten we ons nog afvragen of dat komt puur door de koffie, of dat het recept van Bulletproof coffee echt een verschil maakt.


We weten namelijk dat koffie cafeïne bevat. En stimulanten zoals cafeïne staan erom bekend om 'appetite blunting' effecten te (lees: Hongerremmende effecten) hebben. De literatuur toont echter aan dat dit idee niet klopt en dat cafeïne, in tegenstelling tot wat vaak wordt geloofd, geen hongerremmend effect heeft. [2] [3]


Er is een reden waarom veel fat burner supplementen stimulanten zoals cafeïne bevatten. Het is niet dat deze fat burners je effectief meer vet doen verbranden. Ze zorgen er gewoon voor dat je minder honger hebt waardoor je minder moeite hebt om een dieet vol te houden. Cafeïne kan ook lichtjes je energieverbruik en metabolisme verhogen. Maar dit effect is van korte duur en ook niet significant. [4]


MCT olie en boter daarentegen zijn voedingsmiddelen. Van vaste voeding weten we dat deze voor verzadiging zorgen. Er is echter heel wat verschil in verschillende voedingsmiddelen en hoe goed ze jou precies verzadigen.


We weten al dat de hongerremmende effecten van koffie en cafeïne overschat worden. Is het dan de MCT olie en de boter die voor de verzadiging zorgt?


Enerzijds wel. Het eten van vetrijke voeding vetraagt de absorptie wat ervoor zorgt dat je lichaam meer tijd gebruikt om voedingsstoffen te verteren. Dit komt ten gunste van je verzadiging.


Anderzijds scoren zowel MCT olie als boter vrij slecht op verschillende criteria van verzadiging:


- Weinig voedselvolume (voedselvolume is letterlijk hoe 'vol' je jou voelt na het eten van bepaalde voeding). MCT olie en boter bevatten relatief veel calorieën per 100g, en zullen daarom minder verzadigen.


- Weinig voedingsvezels: Vezels vertragen het verteringsproces en stimuleren het gevoel van 'vol zitten' [5]. Boter en MCT olie bevatten weinig voedingsvezels, wat hun verzadigingspotentiëel niet ten goede komt.


- Lage viscositeit: De viscositeit, oftewel de textuur van je voeding kan ook een impact hebben op de verzadiging ervan. Boter en MCT olie zijn niet bepaald dik van textuur (MCT olie is zelfs volledig liquide en boter ook wanneer die gesmolten is in je koffie).


Tussentijdse conclusies:


- Bulletproof coffee alleen brengt jou niet in ketose


- Ketose bereiken of het zogenaamde keto dieet doen is niet de enige of beste manier om gewicht te verliezen


- Gewichtsverlies is het resultaat van een negatieve caloriebalans: Meer calorieën verbruiken dan je eet


- Boter en MCT olie zijn rijk aan vetten en bevatten relatief veel calorieën. Daarnaast verzadigen deze voedingsmiddelen niet zo spectaculair. Boter in je koffie doen kan omwille van die reden niet zo een optimale tactiek zijn voor gewichtsverlies, gezien je veel beter die calorieën kan opsparen voor meer verzadigende voedingsmiddelen.


- De verzadigende effecten van Bulletproof coffee zijn hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het feit dat je iets van voedingsmiddelen binnen krijgt. Dit heeft echter hetzelfde effect als een maaltijd eten. Dus je zou in dit geval even goed kunnen gaan voor een stevig ontbijt.


- Er wordt vaak geclaimd dat koffie en cafeïne hongerremmende effecten hebben. De literatuur ondersteunt dit idee echter niet.


Claim 2: Bulletproof coffee is goed voor de gezondheid van je hersenenDit is een claim die ook vaak terugkeert bij voorstanders van Bulletproof coffee. Het recept zou je alertheid en je cognitieve prestaties boosten.


Opnieuw hebben we hier echter hetzelfde probleem: Is dit een effect van de cafeïne of van de vetstoffen?


Naast het hongerremmende effect (die zwaar in twijfel wordt getrokken door de meeste onderzoeken), hebben we het namelijk nog niet gehad over cafeïne's meest belangrijkste voordeel.


Zoals eerder vermeld is cafeïne een krachtige stimulant. De hongerremmende effecten van stimulanten zijn eerder een leuke bijwerking, een bonus zeg maar. Maar in eerste instantie spelen stimulanten een rol in het remmen van vermoeidheid.


Cafeïne in het bijzonder doet dit door in te werken op de adenosine receptoren van het brein. Daarnaast stimuleert cafeïne het centraal zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat vermoeidheid en de effecten van een slaaptekort minder merkbaar zijn.


Er zijn een heel aantal studies die ook mogelijke gezondheidsvoordelen aantonen van regelmatige koffie consumptie [6]


Toch claimen voorstanders van Bulletproof coffee dat ook de vetten een bijdrage leveren in cognitieve prestaties en hersengezondheid.


Deze claim op zich klopt inderdaad wel. Er is genoeg bewijs om aan te tonen dat de inname van vetten (voornamelijk onverzadigde vetzuren) belangrijk is voor het optimaal functioneren van de hersenen. [7]


Het Bulletproof coffee recept bestaat echter enkel uit boter en MCT olie. Deze zijn heel rijk aan verzadigde vetzuren, maar niet zo zeer aan onverzadigde vetzuren. En het zijn vooral de onverzadigde vetzuren die gunstig blijken te zijn voor de gezondheid in het algemeen. Begrijp me niet verkeerd, verzadigde vetzuren hebben ook hun waarde en zijn niet per se slecht of ongezond. Maar een dieet die hoofdzakelijk of enkel bestaat uit verzadigde vetten, schiet tekort.


Wat voor positieve effecten Bulletproof coffee dan ook heeft op de gezondheid, deze effecten kunnen even goed bekomen worden door het regelmatig drinken van koffie en het eten van een volwaardig dieet die een gebalanceerd vetprofiel heeft (goed evenwicht tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren).


Opnieuw moeten we dus tot de conclusie komen dat Bulletproof coffee in essentie geen waarde toevoegt aan een goed voedingspatroon die op zich al de nodige nutriënten bevat.


Het enige argument waar Bulletproof coffee fans nog op terugvallen is dat het de combinatie van de ingrediënten is die juist zo krachtig is. Het is volgens hen de combinatie van grass fed butter, MCT olie en kwalitatieve koffiebonen die elkaar versterkt.


Er is helaas geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze ingrediënten elkaars werking versterken of een soort synergetisch effect zouden hebben.


Tussentijdse conclusies:


- Cafeïne is een krachtige stimulant die vermoeidheid remt en het centraal zenuwstelsel stimuleert. Hierdoor ervaar je meer energie, meer motivatie en worden je concentratievermogen en je alertheid vergroot. Dit is echter een effect die cafeïne puur op zichzelf geeft, zonder boter of MCT olie.


- Redelijk wat studies tonen gezondheidsvoordelen aan bij het regelmatig consumeren van koffie.


- Vetzuren zijn belangrijk voor het optimaal functioneren van de hersenen. Vooral voldoende onverzadigde vetzuren in je dieet hebben is gunstig.


- Bulletproof coffee is vooral rijk aan verzadigde vetzuren, maar bevat niet zoveel onverzadigde vetzuren die juist wel geassocieerd worden met minder ontstekingen, lager risico op hart- en vaatziekten, goede hersenfunctie enz.


- Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs die aantoont dat de combinatie van koffie en vetten uit boter en MCT olie elkaars effecten zouden versterken.Claim 3: Bulletproof coffee verbetert de gemoedstoestand en doet testosteron stijgen


Wat de gemoedstoestand betreft, hier kunnen we snel over gaan. Als je goed hebt opgelet tot nu toe, weet je dat cafeïne een krachtige stimulant is en ervoor zorgt dat je in een betere mood bent en meer motivatie ervaart. Dit komt grotendeels door de toename van adrenaline en dopamine. Twee neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor het gevoel van 'willen' (vooral dopamine) en de zogenaamde 'fight or flight' respons (vooral adrenaline).


Mensen die hun bakje troost gewend zijn 's morgens kunnen dit bevestigen. Ze voelen zich merkbaar beter en minder humeurig na hun kop koffie. Dit kan met tolerantie en gewenning te maken hebben, maar laat iemand die cafeïnegevoelig is een kop koffie drinken en die zal duidelijk het effect merken.


Verder is er weinig bewijs dat verzadigde vetten, of die nu uit boter of MCT olie komen, de gemoedstoestand zouden bevorderen.


Dan hebben we nog de claim dat Bulletproof coffee je testosteron productie zou verhogen.


Er is onderzoek die bewijst dat cafeïne je testosteronproductie kan doen stijgen. [8]


Hou echter in gedachten dat te veel cafeïne de productie van cortisol ook doet stijgen. Te veel of te hoge concentraties van dit stresshormoon kan dan weer nadelig zijn voor je testosteronproductie.


Het klopt dus dat cafeïne een gunstig effect kan hebben op testosteronproductie, maar dit is een zwaard die snijdt langs twee kanten gezien het ook cortisol productie kan verhogen. Uiteindelijk kan je testosteron:cortisol ratio hierdoor verstoord geraken en haal je er weinig of geen netto voordeel uit wanneer je teveel cafeïne consumeert.


Ook is slaap enorm belangrijk voor je testosteronproductie. En gezien cafeïne (zeker overconsumptie) nadelige effecten kan hebben voor je slaap, kan cafeïne uiteindelijk eerder negatief opwegen.


Wat betreft de consumptie van vetten in relatie tot testosteron. Het is wel degelijk zo dat een voldoende inname van voedingsvetten belangrijk is voor een goede hormoonhuishouding.


Let hierbij wel op mijn bewuste woordkeuze: Een voldoende inname van voedingsvetten.


Wanneer je dieet voldoende vet bevat (wat in de meeste Westerse diëten niet echt een probleem blijkt te zijn) zal meer vet eten niet per se extra voordelen met zich meebrengen.


Het is wel zo dat je jou geen zorgen hoeft te maken over het consumeren van verzadigde vetten. Er is voldoende onderzoek die aantoont dat de consumptie van verzadigd vet geen probleem is wanneer je een uitgebalanceerd voedingspatroon hebt die ook rijk is aan onverzadigde vetzuren.


Er blijken vooral problemen te zijn wanneer je enkel je vetten haalt uit verzadigde vetten en geen of te weinig onverzadigde vetzuren in je dieet hebt.


Voldoende inname van zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren (een gebalanceerd vetzurenprofiel in je dieet) is belangrijk voor een goede hormoonhuishouding, waaronder dus ook een optimale testosteronproductie.


Je hebt hier echter opnieuw geen Bulletproof coffee voor nodig. De combinatie van koffie met boter en MCT olie heeft ook op dit vlak geen magische effecten. Je kan evengoed je boter en je koffie apart consumeren en het zal dezelfde effecten hebben.


Steek je aandacht in het eten van voldoende vetten en vooral in het bekomen van een gebalanceerd vetzurenprofiel. Eet dus niet enkel verzadigde vetzuren (vet vlees, boter, volle melkproducten) maar ook onverzadigde vetzuren (avocado, noten, donkere chocolade, olijfolie).


Tussentijdse conclusies:


- De verbeterde gemoedstoestand is voornamelijk het resultaat van cafeïne. Cafeïne stimuleert de productie van adrenaline en dopamine, twee neurotransmitters die je een goede mood kunnen bezorgen.


- Er lijkt weinig verband te zijn tussen vetten en de gemoedstoestand.


- Cafeïne heeft de potentie om testosteron productie te doen stijgen. Dit kan echter negatief gecompenseerd worden door het feit dat cafeïne (zeker overmatig gebruik) ook cortisol productie doet stijgen. Een chronisch verhoogde cortisol productie is dan weer negatief voor je testosteron productie en zullen de voordelen teniet doen.


- Een voldoende inname van voedingsvetten is belangrijk voor de hormoonhuishouding en een optimale testosteron productie. Zorg ervoor dat je zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren in je dieet hebt voor de beste resultaten. Je hebt geen Bulletproof coffee nodig om aan je dosis vetten te geraken. De combinatie van koffie, boter en MCT olie biedt geen unieke meerwaarde aan een voedingspatroon die al rijk is aan vetten en een gebalanceerd vetzurenprofiel heeft.Claim 4: Bulletproof coffee zorgt voor meer energie


Ondertussen hebben we het al uitvoerig gehad over de werking van cafeïne. Ik denk dat je op dit punt dus wel zelf kan concluderen waarom Bulletproof coffee zogezegd zorgt voor meer energie.Yep, dat ligt aan de cafeïne dus ;)


Iets wat Bulletproof coffee fans echter zeggen is dat MCT olie verantwoordelijk is voor de langdurige energie, concentratieboost en betere gemoedstoestand.


Voorstanders van Bulletproof coffee zijn van mening dat koffie drinken puur op zichzelf jou vaak angstig en nerveus doet voelen, en dat de energie die je ervan krijgt van korte duur is.


Dit klopt in de realiteit wel. Sommige mensen zijn heel gevoelig voor cafeïne, en kunnen zekere bij hogere dosissen merken dat ze angstig of zenuwachtig worden van cafeïne.


Tussentijdse bonus tip: Het supplement L-theanine kan helpen om de negatieve effecten van cafeïne te neutraliseren en zorgt voor de focus en energie die typisch is aan cafeïne, maar doordat L-theanine een kalme gemoedstoestand promoot heb je minder last van de nervositeit.


MCT olie wordt vaak gebruikt door bodybuilders en fitness enthousiastelingen die ervan overtuigd zijn dat het hen meer energie geeft. Anekdotisch zijn er veel mensen die beweren dat ze daadwerkelijk meer energie hebben van MCT.


Of de toevoeging van MCT olie aan koffie wel degelijk meer en vooral langdurige energie zou geven, daarover valt te discussiëren.


Sommige onderzoeken suggereren dat MCT olie wel degelijk je uithoudingsvermogen kan boosten door middel van veranderingen in de mitochondriën (de energiecentrales van het lichaam). [9]


Het verschil in energie zal hoogstwaarschijnlijk echter marginaal zijn, en of het echt zoveel meer verschil maakt dan gewoon koffie drinken of cafeïne nemen daar ben ik niet van overtuigd. Zowel op basis van eigen ervaring als kijken naar de literatuur.


Ik kan je wel zeggen dat boter toevoegen aan je koffie echt geen zak verschil maakt in energie. Wat je eigenlijk doet is van je koffie een maaltijd maken door er een voedingsmiddel aan toe te voegen die calorieën en macronutriënten bevat (in het geval van boter vooral vet). Zeggen dat de boter een verschil maakt in energie is ongeveer zeggen dat je energie krijgt van een maaltijd te eten. Dat zou op hetzelfde neer komen.


Wat je ook moet begrijpen is dat veel Bulletproof coffee voorstanders al mensen zijn die het ketodieet volgen en een probleem hebben met koolhydraten. Bulletproof coffee is een soort van antwoord tegen het veelvoorkomende probleem van mensen die last hebben van de zogenaamde 'carb knockout'.


De carb knockout of suikerklop is het fenomeen waarbij je een maaltijd hebt gegeten rijk in suiker of koolhydraten, en daarna last hebt van een vermoeidheidsdipje. Dit is echter heel individueel en sommige mensen hebben hier last van, anderen dan weer niet.


Om te zeggen dat één manier daarom de beste is, gaat veel te kort door de bocht. Dit is iets wat experimentatie vraagt. Sommige mensen doen het inderdaad heel goed op een ketodieet of op een dieet lager in koolhydraten. Maar het is niet voor iedereen weggelegd.


Tussentijdse conclusies:


- Cafeïne is hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor het gevoel van meer energie. Je kent ondertussen de werking van het stimulant, en dit is dan ook de hoofdrolspeler in heel het Bulletproof coffee recept.


- MCT olie wordt vaak gebruikt voor meer energie. Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat het ook daadwerkelijk kan werken in dit opzicht, maar niets die echt enorme verschillen blijkt te maken. Het meeste bewijs hiervan is ook anekdotisch.


- Het toevoegen van boter in je koffie maakt geen verschil wat energie betreft.


Wat zijn de nadelen van bulletproof coffee?


Caloriebom


Een portie Bulletproof coffee bevat al snel gemiddeld 440 tot 460 kcal. Dit is dus een echte caloriebom. Dit kan best wel een nadeel zijn wanneer je in een vetverliesfase zit. Niet alleen is dit een heel calorierijke koffie, het recept op zich zal je ook weinig vullen. Dit is echter afhankelijk van persoon tot persoon.


Bulletproof koffie fans zweren namelijk dat ze juist uren aan een stuk kunnen doorwerken met grote focus zonder honger. Dit heeft meestal echter gewoon te maken met de cafeïne. Zoals eerder vermeld is cafeïne een stimulant die als bijwerking hongeronderdrukking heeft. Zeker als je gewend om te vasten en jouw ontbijt over te slaan of op te schuiven zeg maar, kan het zijn dat jij hier totaal geen last van hebt.


Maar je zou dezelfde aantal calorieën namelijk beter kunnen besteden aan voeding die jou meer verzadigd. Op deze website vind je bijvoorbeeld al 10 recepten die voor ongeveer 450 kcal veel beter zullen verzadigen, lekkerder zijn (hangt af van je smaak natuurlijk) en meer voedingsstoffen bevatten.


Het is aan jou om de afweging te maken of jij een koffie van +- 450 kcal wil drinken en zo minder kcal overhoudt om andere lekkere dingen te kunnen eten.


Prijs


Dit is afhankelijk van hoe je de Bulletproof coffee samenstelt. Voor het gemak en indien je het officiële recept van Dave Asprey wil, zal je het volgende nodig hebben:


- Bulletproof Brain Octane Oil $24.95 voor een gemiddelde fles (moet je in de US bestellen)

- Bulletproof gemalen koffie $14.99 (moet je in de US bestellen)

- Kerrygold Pure Irish ongezouten roomboter €2.79


Zoals je kan zien wordt dit al snel vrij duur en je moet de originele Bulletproof producten ook in de US bestellen, wat extra verzendingskosten (en mogelijks douane kosten) met zich meebrengt.


Het kan echter eenvoudiger en goedkoper. Je kan ook gewoon zelf je eigen gemalen koffie gebruiken en MCT olie of kokosolie gebruiken (daar zitten ook MCT's in).


Bulletproof coffee kan op zich dus best wel goedkoop gemaakt worden mits wat creativiteit en je komt waarschijnlijk nog steeds goedkoper uit dan bij Starbucks. De MCT olie kost echter best wat geld (bij XXL nutrition koop je een 500ml fles voor €12,95) afhankelijk van welke bron.


Het zijn vooral de extra ingrediënten die je reguliere kop koffie een stukje prijziger maken.


Smaak


Dit is heel subjectief natuurlijk. Persoonlijk drink ik mijn koffie het liefst zwart.


Aan mij moet je niet vertellen om boter in mijn koffie te doen (ben je gek?).


Wat Bulletproof coffee betreft, sommigen vinden het absoluut smerig en geven aan dat ze er continu van op het toilet zitten.


Anderen vinden het juist heel lekker en genieten van de extra romige textuur die hun koffie krijgt door het toevoegen van de boter en MCT olie.Pour conclure


Bulletproof coffee is het perfecte voorbeeld van een marketinghype. Je neemt iets wat werkt (cafeïne) en je voegt er wat ingrediënten aan toe op basis van wat vage research. Je geeft er een catchy naam aan, overtuigd mensen van de voordelen ervan en voila!


Een splinternieuw product die perfect aansluit bij alle keto-lovers, maar vooral mensen die op zoek zijn naar het volgende magische middel voor snel gewichtsverlies.


In de praktijk is Bulletproof coffee echter niets meer dan de combinatie van koffie, MCT olie en boter.


Alle voordelen die je ervaart op vlak van energie, gemoedstoestand, alertheid, focus enzovoort zijn grotendeels te wijten aan de koffie zelf (cafeïne) en hebben weinig te maken met de overige ingrediënten.


Het recept op zich is dus niets speciaals en het bevat ook nog eens een bom calorieën wat alles behalve handig is in een vetverliesfase. Het Bulletproof coffee concept is dus op zich al vrij tegenstrijdig wanneer het op gewichtsverlies aankomt. Om succesvol gewicht te verliezen moet je minder calorieën consumeren dan je verbruikt. Ik denk niet dat een koffie van 460 calorieën jou daarmee gaat helpen.


Ons advies is om heel deze hype links te laten liggen.


Bespaar jezelf het geld en geniet van een gewone, lekkere kop koffie.

Bronnen


[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30033159

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21346100

[4] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-789X.2011.00908.x#abstract

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24781306

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6120115/

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3502342/

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5805166/

[X] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5805166/

431 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
CONTACtEER ONS
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon

Krekelmotestraat 157

Izegem, West-Vlaanderen 

​​Tel0497 34 10 53

Mail: info@tuwcoaching.be

BTW BE 0680.930.694